okul öncesi

4 Ocak 2011 Salı

Okul Öncesi Çağdaki Çocuklarda Görülen İştahsızlığın Nedenleri

Çocuklar neden iştahsız olur ?
İşte size iştahsızlık nedenleri:
1.Çocuklarıyla aşırı ilgili aileler iştahsızlık sorununu değişik boyutlarda yaşamaktadırlar.Aileler çocuğun kendi besin seçimine engel olmakta ve çocukta karşı çıkma içgüdüsünü ortaya çıkarmaktadırlar.
2.Annenin aşırı ısrarı ve disiplini sonucunda yemek yeme bir doyum ve zevk olmaktan çıkıp işkenceye dönüşebilmektedir.
3.Çocuğun yemek öncesinde şeker ve şekerli besinler yemiş,su içmiş olması.
4.Çocuğun duygusal bir sorun yaşamış olması (çocuklar duygularını kontrol edemedikleri için yetişkinlere göre daha aşırı tepkiler gösterir.).
5.Nezle,grip,ishal ve besin zehirlenmeleri gibi hastalıklar kısa süreli,doğuştan metabolik hastalıklar ise uzun süreli iştahsızlıklara neden olabilir.
6.Yemek yedirilirken çocukla oynamak,televizyon seyrettirirken yedirmeye çalışmak,ödüllendirme vb. durumlar çocuğun her yemekte bu davranışları beklemesine ve iştahsızlığa neden olur.
7.Çocukların yaşlarına göre enerji ve besin ögesi gereksinimlerinin bilinmemesi ve besinlerin sunuluşunun cazip olmaması.
8.İnatlaşma,çocukların bazı besinleri sevmemesi.
9.Bağırsak parazitleri,anemi gibi rahatsızlıkların yanı sıra temizlik kurallarına dikkat edilmemesi.
10.Ailenin kalabalık olması,kardeşler arası kıskançlık,anne babanın çalışması nedeniyle çocuğa bakıcı,kreş veya büyüklerin bakması,akşam eve gelen anne babanın ilgisini çekmek için çocuğun iştahsızlık gösterisi yapması,tek çocuk olma problemi,kreş ya da ana okulu stresi.
11.Aile bireyleri arasındaki çatışmaların herkesin birlikte olduğu akşam yemeği masasında ortaya çıkması (kişiler zor ya da can sıkıcı bir gün geçirmişlerse bir çatışma başlayabilir ya da şiddetini artırabilir.Bu da çocuğun iştahını olumsuz yönde etkileyebilir.)
12.Çocuklar yemek masasında el altında oldukları için anne babalar bunu çocuğun aile kurallarını öğrenmesi ya da pekiştirmesi için bir fırsat olarak düşünürler.Ancak disiplinin uygulandığı , öğütlerin verildiği ya da verileceği yer yemek masası olmamalıdır.
13.Sofra kuralları üzerinde çok erken dönemlerde ısrar etmek,diğer çocuklarla kıyaslama yapmak,yargılamak ve ceza vermek iştah üzerinde olumsuz etki yaratabilir.
14.Çocuğa "Onu yeme,bunu ye."şeklinde emirler vermek çocuklar yemek seçiminde tutucudurlar.Yetişkinler için lezzetli olan besinleri genellikle beğenmezler,önceden beğendiği bir besini sonradan beğenmeyebilirler.Çocuğu zorlamak yemeği ilaç olarak algılamasına ve nefret geliştirmesine yol açabilir.

0 yorum:

Yorum Gönder