okul öncesi

31 Aralık 2010 Cuma

Doğru Bilinen 10 Yanlış Bilgi

Çocuklara yetiştirirken yıllardır yapılan yanlışlar.


1-Eyvah Sütüm Yetmiyor,Mama Vermeliyim!
Yeni annelerin en çok endişe ettiği konulardan biri,bebeğin aç kalma ihtimali.Bu nedenle de çoğu zaman bebekler gereksiz yere mamayla beslenir.Oysa anneler,sütünün yetip yetmediğini bebeğinin çişini takip ederek anlayabilir. 24 saatte en az 5-6 kez bezini ıslaran bebek,anne sütüyle doyuyor demektir.Anne sütü yetersizliğine ancak bir çocuk hastalıkları uzmanı doktor karar verebilir ve onun tavsiyesi gereğince mama takviyesine başlanabilir.Anlayacağınız rahat olun ve sütünüze güvenin!


2-Şekerli Su Sarılığa İyi Gelir
İlk günlerde anne sütünün gelmesinde yaşanabilecek bir sorun ,bebeğin zayıflamasına ve sarılık oluşumuna yol açabilir.Halk arasında,aç kalan ve az idrara çıkan bebeklere şekerli su verilmesi önerilir.Oysa bebeğin beslenmesinde şekerli suyun yeri yoktur.


3- Çocuğum 2 Yaşına Geldi Artık Bezi Bırakmalı!
2yaş,çiş eğitimi vermek için başlangıç dönemi.Ama çocuk bu konuda asla zorlanmamalı,altına kaçırdığı için ona kızılmamalı.Ona sık sık tuvalet tutarak eğitime devam edebilirsiniz.Unutmayın baskı uygulayarak çocuğunuzu bezden vazgeçiremezsiniz.Önemli olan bez bırakma dönemini bir travma olarak yaşanmadan atlatması.Bu da sizin düzgün, sakin,sabırlı eğitiminizle olacak.


4-Dondurma Hasta Eder
Dondurma hasta etmez!Dondurma,tüm çocukların sevdiği ve yararlı bir gıda.Boğaz ağrısına neden olmaması için yalayarak yemesi,yanında su içmesi yeterli.


5-Gürbüz Çocuk Sağlıklı Olur
Gürbüz çocuk,sağlıklı çocuk değildir!Dengeli beslenen çocuk,zayıfda olsa sağlıklı kabul edilir.Çocuğunuzu aslayemek yeme konusunda zorlamayın,yemadiği zaman beslenmeyi sonlandırın.Dediğimiz gibi sağlıklı olmanın ölçütü tombiş yanaklar değil!Onu sağlıklı ve dengeli besleyin yeter.


6-Çocuk Sıcak Havayı Sever
Çocuğunuzu,her zaman terlemeyeceği şekilde giydirin.Üşüyeceği korkusuyla onu çok giydirmek ve sarıp sarmalamak,terlemesine ve hasta olmasına yol açar.Pamuklu kıyafetler tercih edin.İçinde naylon karışımı olan ve özellikle polar tipinde olan kıyafetler giydirmeyin.


7-Şaşılık Büyüyünce Geçer
Çocuklarda şaşılık 1 yaşına kadar fizyolojik kabul edilir.Ancak 1 yaşından sonra düzelmeyen şaşılıklar için mutlaka göz doktoruna başvurulmalı.1yaşından önce bebeklerde Nistagmus (göz küresinin istemsiz titremesi )görüldüğünde de mutlaka bir göz doktoruna muayene ettirilmeli.


8-Fazla Hareket Ederse Terler Hasta Olur
Hasta olur endişesiyle çocuğun hareket etmesini kısıtlamak çok yanlış bir yaklaşım.Her çocuk hareket edince terler;terleyince üstünü değiştirebilirsiniz!Çok terledin artık yerine otur'demek,onu tembel,hantal ve mutsuz yapar.Zaman içinde metabolizma hızı azalan çocuk,hızla kilo almaya başlar.Hareket etmelerini kısıtlamaktansa,spora yönlendirebilirsiniz.


9-Uslu Durdu Hamburgeri Haketti!
Onu sağlığı ciddi şekilde tehdit eden fast food gıdalardan uzak tutun.Bu ödüllendirme şekli yerine başka yöntemler seçin;sinema ya da tiyatroya götürmek gibi...Ayrıca ona devamlı yeni sebze ve meyveleri tanıtarak sevdirmeye çalışın.


10-Ağladı Hemen Kucağıma Alayım
Bebeği avutmanın birçok yolu var;her ağladığında hemen kucağa almak çözüm değil.Ağladığında yanına yaklaşıp onunla konuşmak,ten temasında bulunmak,ona şarkı ya da ninni söylemek ve karnını okşamak miniğinizi avutabilir.Ancak sırf kucağa alışmasın diye çocuğu hiç kucağa almamak da kendini güvende gissetmesine ve mutsuz olmasına yol açar.Bu dengeyi iyi kurmaya çalışın.

Medical Park Fatih Hastanesi Çocuk Hastalıkları ve Sağlık Uzmanı Dr.Feyza ÇİVİCİ GÜMÜŞ

Alıntıdır: Mother&Baby Dergisi Kasım 2010